De hyperruimte van Kris & Hubert Van Eygen

Foto Foto

Juli 2024 Gedacht↓

Foto
Juli 2024 Gedicht↓

Foto

Ondanks grote lichten
is de wereld een donkere plek


Velen staan niet stil bij de ontzagwekkende creatie van een naamloze die achter de coulissen blijft. Daarom schrijven wij. Maak kennis met ons ťn met onze taal: lees een boek van Kris, en kom meer te weten over het tijdschrift van Hubert.
  Terwijl Hubert zoekt naar antwoorden op vragen die beginnen met waarom, om ze vervolgens in dichtvorm te gieten, staat Kris vooral stil bij het saaie leventje dat hij leidt, om er vervolgens een aantal verhaaltjes rond te verzinnen.
  De broers blijven hardnekkig hun hartjes ophalen aan droombeelden die toekomst en verleden met het heden verbinden. Hun pogingen om alles te doorgronden zullen niet voor niets zijn. Want een wereld helen, dat duurt eeuwen.
  Veel lees- en schrijfplezier.

Wie is Hubert Van Eygen?

Info Hubert↓

Foto

Info uitgeverij↓

Foto

Info geschiedenis↓

Foto
Geschriften Hubert Van Eygen2019 Thuis komen (in de chaosmos)
2007 Gewoon goddelijk weird
1998 Is de dichter een dwaas?
1995 Het kind in de veewagen naar nergens
1990 Voorlopig testament
1988 Als het leven een gedicht is
   (samen met Frank Moyaert)
1985 Gevangen Gedichten
1984 Alternantie
1983 Onmiddellijk ervaren en
   cultureel geconditioneerd symbool
1982 Tussen blad en pen

Sinds 1982 publiceerde Hubert gedichten, essays en recensies in meer dan 50 Vlaamse en Nederlandse tijdschriften. Met Weirdo's wil hij het literaire wereldje in Vlaanderen en Nederland wijzen op de relativiteit van al de narcistische pogingen om de massa aan te zetten tot het lezen van navel-literatuur.

Wie is Kris Van Eygen?

Meer info↓

Foto

Geschriften Kris Van Eygen2023 Arme zielen, hun moordlust en het haar

Meer info↓

Foto

Tijdens een motorrit ontmoet een man uit Hasselt toevallig zijn ex-collega uit Borlo. Ze hebben een leuk gesprek en voelen elkaar goed aan wat betreft de wereldse gang der zaken.
  Maanden is de Hasselaar zich van geen kwaad bewust. Hij schrijft, hij leeft meer in zijn hoofd dan erbuiten. Stille aardlandschappen doorschrijdt hij om verwilderde aardbewoners de kennis der verfijnde dingen bij te brengen.
  Een half jaar later komt een inspecteur hem uithoren over zijn bezoek aan de Borlose collega wiens buurman een maand na hun ontmoeting werd vermoord. Zijn hachje redden is zijn enige doel.

2022 Smalspoor onderonsjes

Foto

Ik ben de gelegenheidsdichter die op de verjaardagen van zijn teerbeminde vrouw en andere familieleden optreedt als de melige commentator van een realitysoap. Ik balanceer voortdurend op een wiebelende hangbrug. Aan de ene kant was alles wat ik had en aan de andere kant ligt alles wat ik zal zijn. Meer is er niet in het leven.
  Veel plezier met deze hekel-, treur- en kreupeldichten van 2002 tot 2022.

2020 Vuurtoorn

Foto

Een niet getrouwd koppel kijkt terug op vijftien jaar samenwonen en hun conclusie is: beter met de motorhome eropuit trekken dan thuis ergernissen trotseren en mokken dat de oren ervan afvallen.
  Wanneer de man bekomen is van een aantal schermutselingen met enge soortgenoten waarvoor hij geen zinnige verklaring kan bedenken, stelt zijn vrouw voor het licht in de duisternis elders op te zoeken. Zo komen ze op het idee om de vier actieve vuurtorens aan de Belgische Kust te bezoeken. Misschien wijzen hun stralenbundels hen naar het rechte pad.

2019 De ten dode opgeschreven mensen

Foto

Lezen komt van pas wanneer je op facebook zit, op het internet surft of je smartphone gebruikt wanneer je niet belt. Of je leest een krant, want je informeren kan nooit kwaad. Mijn raad? Ga wat dieper in op de besproken onderwerpen en bepaal je mening, als voorbereiding op wat je van plan bent met je leven. Ook door dit boek te lezen betrapt de lezer zich misschien erop dat hij verkeerd bezig is. Of net goed, dat kan ook.
  God heeft vele namen. Ik ben niets en niemand tegelijk. Jij, je en jullie, zij, ze en ons, aardbewoners, wij. Met wij bedoel ik niet altijd iedereen, alleen mensen zoals ik, of jij. Dit verhaal is een poging om mensen in een ideale wereld te zetten. Zij beleven hun leven naar believen, volgen regels of niet, en gaan dan dood.

2017 Ik kom even op verhaal

Foto

Ik was buitenaards, maar in 56 jaar ben ik heel erg aards geworden. Ik was de hele tijd online en heb mijn vrolijke berichten de wereld ingestuurd, maar totnogtoe is er geen enkele reactie teruggekeerd. Dus ik maak me klaar om te vertrekken, hoewel ik me een tijdje thuis voelde bij het aardvrouwtje.
  Mijn naam is niet belangrijk, want hij is niet uit te spreken noch te beschrijven in de aardse taal. Ik voel me een onderwereldfiguur uit midden-aarde, een trolachtige of een draakachtige, maar zeer zeker een lelijkaard. Waarom niet de duivel in vermomming?

2016 Hemelsbreed

Foto

Dichten is aartsmoeilijk als ik niets van het onderwerp afweet. Het zijn de kleine details die ik moet kennen om tot een samenspel van zinnige en onzinnige woorden te komen. Ik zie het dichten als zingen in mijn eentje, in bad bijvoorbeeld. Niemand hoort me en toch is er die hoop dat mijn gezang via de buizen van mijn huis tot bij de buren geraakt, waar mijn lied in resonantie komt met eensgezinde breinen.
  Veel plezier met deze hekel-, treur- en kreupeldichten van 1992 tot 2002.

2015 Winterhutje

Foto

Ik begin met een schrijfoefening vol plotwendingen die me niet aanstaan. Ik vertel daarom over mezelf. Vrouwen heb ik verleid, maar de liefde heeft me misleid. Platonisch verliefd zijn is niet ideaal, maar ik heb er veel kracht uitgehaald en zie mezelf nu liever dan ooit.
  Ik verzin niets over mijn liefjes tegen wil en dank. Elk onderdeel van dit verhaal is gesproten uit mijn belevenissen met die vrouwen en niet uit mijn fantasie.

2013 De droene bliender

Foto

Een fervente skiŽr gaat op de eerste dag van de vakantie hard onderuit. De rest van de week zal hij zich met iets anders moeten bezighouden, want zijn vrienden zijn gekomen om te skiŽn. Zijn vrouw had hem kunnen opbeuren, maar zij is thuisgebleven. Op wandel door het dorp ontmoet hij een meisje van bijna vijf. In een gulle bui koopt hij haar een nieuwe knuffel omdat haar beer versleten is.
  Via haar familie komt hij in contact met een opmerkelijk kunstenaarskoppel dat erin slaagt zijn wereld bont te kleuren, alleen is het jammer dat een toevallig ex-lief de vakantie komt verpesten.

2011 Papa komt slapen wanneer de vogeltjes fluiten

Foto

In het mausoleum van Napoleon te Parijs meent een pleegkind zichzelf op een wandtapijt te herkennen. En een hardnekkige droom over een paars licht en fluitende vogels maakt haar onzeker over haar verleden. In Clervaux, tijdens de begrafenismis van een tante van haar pleegvader, raakt ze van de kaart wanneer ze haar tweelingzus herkent in het meisje dat voorleest.
  De zoektocht naar het kind brengt haar achtereenvolgens naar de abdij van Clervaux, het kasteel van Neuerburg en een pakhuis vlakbij, waar ze niet alleen de betekenis van haar paarse droom te weten komt maar ook de moordenaar van haar ouders.

2010 De wespenvangers van Tornac

Foto

Op vakantie in Frankrijk lijkt niets een familie te kunnen raken, maar op de vijfde dag teistert een brand de vakantiewoning en moeten de bewoners vluchten. Ze hopen soelaas te vinden bij de eigenaar van het huis die in het plaatselijke kasteel woont, maar ze stuiten er op weerstand. Op de koop toe gooit een van de ex-lieven van de dochter roet in het eten. Maar haar huidige vriend kan gelukkig het complot ondergraven.
  De familie speelt het spelletje mee en ze raken verzeild in een grot waar vermeende bovenaardse krachten heersen. Daar komen ze achter de ware toedracht van hun hachelijke avontuur.

2010 De man met de sigaret

Foto

Een vrijgevochten vrouw overleeft een hachelijk verkeersongeval. Ze probeert haar oude leventje weer op te pakken, maar haar amoureuze perikelen bezorgen haar voortdurend grote kopzorgen. Haar vriend speelt met haar gevoelens en ze lijdt onder zijn arrogante gedrag.
  Gelukkig ontmoet ze op de trein een man die erin slaagt haar op te vrolijken. Wanneer ze een gestolen gsm vindt, raakt ze op de koop toe verwikkeld in de verdachte praktijken van gevreesde bandieten. In een poging het hoofd boven water te houden, vindt ze de ware liefde.

2009 De deur van het eeuwige leven

Foto

Op een begrafenis vloeien niet alleen tranen maar blikken ook lachende mensen terug op het leven van een geliefd man. Wat ze niet op de koffietafel verwachten is zijn geest. Zijn nichtje is ook getuige van de verschijning. Zij probeert samen met zijn twee liefste collegaatjes uit te zoeken wat hem heeft bezield.
  Wenst hij passend afscheid te nemen van zijn dierbare treinvriendin? Zoekt hij een einde voor zijn onafgewerkte misdaadroman? Wil hij de vrouwen confronteren met de moorddadige kant van de wereld? Of leidt hij hen onwillekeurig naar de deur van het eeuwige leven?

2007 De relikwieŽnverzamelaar:
De anticipaat

Foto

Een politierechercheur ontdekt in de bossen rond Genk het lijkje van een gehandicapt meisje. Onder haar lichaam ligt een kogelhuls met een briefje erin verstopt waarin iemand vrede op aarde wenst.
  De speurder is er zeker van dat de manier waarop iemand sterft hem iets kan leren over de dode. In zijn poging om de reden van de noodlottige dood te achterhalen krijgt hij hulp van reusachtige wezens die op heiligen lijken. Door hun sumiere aanwijzigingen ziet hij een verband tussen de boodschap bij het lijkje in Genk en de boodschap van een vermist meisje uit Susteren. Hij is ervan overtuigd dat hij de moordenaar van het gehandicapte meisje zal vatten als hij de ontvoerder van het weeskind vindt.

2006 De relikwieŽnverzamelaar:
De vereffenaar

Foto

Een kluizenaar voert experimenten uit in de kelder van zijn hoeve aan de Maas om te weten te komen hoe hij iets uit de dood weer levend kan maken. Dat lukt hem niet, maar hij vindt wel een kaartje aan een neergedaalde ballon waarop een kind een goed rapport wenst.
  Zijn zoektocht naar de afzender ervan brengt hem bij een weeskind in Susteren. Opeenvolgende vreemde ervaringen laten blijken dat het kind in contact kan treden met gene zijde. Bij hun poging haar overleden ouders te groeten, verdwijnt het meisje spoorloos.

2005 De bende van de paars-groene mannen

Foto

Een ex-kapitein-vlieger leidt een vervoersbedrijfje. Zijn vrouw heeft hem verlaten toen hij nog volop genoot van zijn uitspattingen bij de luchtmacht. Tijdens een verhuisopdracht dreigt de politie hem in te sluiten, maar hij kan hen afschudden. Op zijn vlucht komt hij toevallig een vriendin van een van zijn werknemers tegen. Zij gelooft zijn verhaal en besluit hem te helpen bij het zoeken naar de echte criminelen.
  De computer van zijn overleden oom leidt hen tot bij een waarzegster, die hen regelrecht in de armen van een louche bende stuurt.

2005 Waarom wij niet meer seriemoorden

Foto

Een wandelaar zoekt rust na een afgebroken liefde. De enige gezellen tijdens zijn wandelingen zijn de zangers en zangeressen die hem via zijn mp3-speler raad inspreken. Hij vraagt zich af hoe het zo ver met de menselijkheid is gekomen. Moderne mensen zijn niet beter dan Kelten, Romeinen of Noormannen. Seks is de drijfveer achter alles. God is de controle over zijn schepping verloren, het is nu de wetenschap die zijn schaapjes telt.
  De wandelaar laat zich verleiden door het duiveltje in hem en botviert zijn moordlust op andere wandelaars. Zijn betrachting? Zichzelf tegenkomen om snel van zijn liefdesverdriet te genezen.

2004 Meneer P en zijn Hollandse gezelschap

Foto

Een Belgische man leert op vakantie in Kreta een Nederlandse vrouw met dochter kennen. Terug thuis houden ze contact met elkaar ondanks de grote afstand tussen hun woonplaatsen. Als gelegenheidslifter maakt de man kennis met een Russisch meisje van bijna zeventien. Haar ouders organiseren ballonvaarten en nodigen hem uit om mee te vliegen. Helaas draait zijn luchtdoop op een ramp uit.
  Wanneer zijn Nederlandse vriendin niet meer op zijn telefoontjes en elektronische berichten reageert, organiseert hij een zoektocht samen met zijn Russische vriendin. Op een eiland aan de monding van de Schelde hopen ze de vermisten terug te vinden.

2002 De heer van Doeatstad

Foto

Een prins in een koninkrijkje, singel en belast met allerlei protocollaire bezoekjes, slaagt er niet in de opkomst van de steden tegen te gaan. Bovendien lukt het hem niet de vrouw van zijn dromen te vinden. Hij kapt met zijn gemakkelijke leventje en komt in contact met een vrouw die de rol van een prinses perfect zou kunnen spelen.
  Met de hulp van de kinderen van zijn broer raakt hij verzeild tussen twee werelden. Zijn buitenzintuiglijke reisjes escaleren in een zoektocht naar woorden die op hun beurt een weg vrijmaken naar een bijzondere stad. Daar zal hij zijn evenwicht terugvinden.

2001 Het 18-dagen ultimatum

Foto

Een man leeft intens naar zijn ontmoetingen met de twee mooiste vrouwen die hij ooit tegen het lijf is gelopen, maar wie moet hij kiezen? Voordat hij de grote stap zal maken, wil hij graag het oordeel van zijn omgeving horen.
  In plaats van een klare toekomst tegemoet te gaan, haalt een duister verleden, diep in zijn brein begraven, hem in. Hij neemt zich voor eerst dat oude verhaal uit te spitten, want anders zal zijn vrouwenkeuze faliekant aflopen. Toevallig sturen smalle vrouwenhanden hem naar een plaats waar doden vallen, zonder daarvoor misdaden te moeten plegen.

1999 Net toen de wereld verduisterde

Foto

Een man en een vrouw werken bij een beveiligingsfirma in het noorden van Limburg. De man is helikopterpiloot en voert reddingsoperaties uit. De vrouw staat in voor de veiligheid van de computersystemen. In hun dode tijd spelen ze computerspelletjes en contact onderhouden ze via de elektronische post.
  Een kink in de kabel zorgt voor problemen, maar als die eenmaal opgelost zijn kunnen ze veel beter met elkaar opschieten. De man ontvangt een mail die niet voor hem bedoeld is en komt ermee een louche bende op het spoor. De wereld dreigt te verduisteren, maar alle wegen leiden naar een sprookjesland.

1999 De minnaren van Bokrijk

Foto

Een vrijgezel stelt zich al zijn leven lang vragen over de zin van het leven. Op een mooie dag brengt een fietstochtje hem samen met zijn neefje en nichtjes aan de rand van een natuurgebied. Uit een mistige wereld doemt een pittoresk kasteel op.
  De kinderen zijn ervan overtuigd dat de bewoner er hun liefste schooljuffrouw gevangen houdt en willen dat hun oom haar bevrijdt om ermee te trouwen. Ze dringen het schijnbaar verlaten kasteel binnen en onderzoeken alle kamers. Een of ander mechanisme slingert hen door tijd en ruimte en zo verzeilen ze in een oud liefdesverhaal.

1998 De spieders van Toil Darranjť

Foto

Een politierechercheur is getuige van een treinongeluk en gaat op onderzoek uit. Een aanslag verplicht een vrijgevochten vrouw die in een manege werkt in allerijl haar rijtjeshuis te verlaten.
  Vreemde wezens uit de ruimte weven een web rond hun planeten en bemoeilijken hun reis in het onbekende, maar een buitenaardse telepathie stuurt de man en de vrouw naar een gemeenschappelijk doel. Hun gezelschapsdieren voelen aan dat er een catastrofe op komst is en begrijpen maar al te goed dat hun baasjes uitverkoren zijn om hun werelden voor de verwoesting te behoeden.

1997 Race naar de maan

Foto

Twee mannen ontmoeten een stel vrouwen op de trein en nodigen hen uit om een rally voor antieke auto's te volgen. De vrouwen stemmen toe, want parallel met de rally loopt toevallig een initiatief van het Brusselse natuurhistorisch museum.
  De mannen rijden met het nummer 13 en dat is om moeilijkheden vragen. Op het moment dat ze in de eerste proef uit de bocht vliegen, stoten de vrouwen op een vreemd voorwerp in de grotten van de Cran du midi. Oermuziek met de verwoestende kracht van een wervelwind brengt hen dichter tot de geestenwereld. En jawel, die is ook parallel.

1995 Hoe ik Drek nek

Foto

De oude wereld is als een ui met schillen eromheen, tijdwerelden of werelden waar de tijd stilstaat. Een man heeft last van zijn geheugen. Door zijn herinneringen aan zijn afgelopen liefdesperikelen staat hij zwaar onder stress. De vrouwen van zijn dromen katapulteren hem door tijd en ruimte en hij verzeilt in een tijdwereld waar een draak het voor het zeggen heeft.
  Met de hulp van een snel bij elkaar gezochte reddingsploeg doet de man met het wispelturige geheugen er alles aan om de nieuwe wereld een geboortekans te geven.

Terug naar boven

FotoSitemapGeschriftGemoedGedicht
FamilieGeledingFotoshop     Hubert

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be
Online sinds 25/05/2012
Alle rechten voorbehouden
V12.06 Mobile Pagedate 10/07/2024