Buitennissige kerstspellen


De mooiste tijd van het jaar belicht


Bladervenster↑

Toen ik in Gelinden een avondlijke wandeling maakte tijdens de kerstdagen, kreeg ik inspiratie door de kerstbomen die langs de weg naar hartelust flikkerden. Ik nam wat foto's en paste thuis het tekenfilmprocédé erop toe dat ik hierna zal uitleggen. Het resultaat was een linksdraaiende zeshoekige ster. Niks speciaals vond ik, dus ik heb een rechtsdraaiende lichtbol in de vorm van een druppel bijgevoegd, zelfs een die de kleuren van de regenboog doorloopt.

Tijdens de computerles op de hogeschool van het rijk in Hasselt, anno 1983, kreeg ik het als enige van de klas klaar om een molen te laten draaien, niet in BASIC maar in Assembleertaal (Z80). Terwijl mijn medestudenten probeerden de coordinaten van een cirkel te berekenen, beschouwde ik de beweging van de wieken als een tekenfilm. De verschillende beelden zette ik op vaste plaatsen in het computergeheugen, en door ze achtereenvolgens naar het schermgeheugen te kopiëren kreeg je de indruk dat het molentje draaide.

TRS-80

Nu moet je weten dat ik dat deed met de TRS-80 van Tandy die ik in een van hun Radio Shack winkels had gekocht voor 30.000 Belgische frank. Het computertje beschikte over een geheugen van slechts 16.384 bytes. Ik noemde dat toen 16 kilobytes. Ondertussen hebben ze de echte kilobyte (1024 bits) hernoemd naar kibibyte (KiB=1000 bytes).

Hierzie: het molentje. Als toemaatje toon ik drie filmpjes om het procédé te verduidelijken. Ik heb me uitgeleefd met enkele zonsondergangen vanuit de drone gefotografeerd, en de lichbol beweegt alsof het een leeglopende ballon is. Ik weet dat ze leuk zijn, maar of ze geweldig zijn, dat laat ik aan de kijker over. Ik heb er in elk geval heul veul lol aan beleefd om ze te maken.

Terug naar boven

FotoSitemapGeschriftGemoedGedicht
FamilieGeledingFotoshop     Hubert

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be
Online sinds 25/05/2012
Alle rechten voorbehouden
V12.01 Mobile Pagedate 01/02/2024