Verbrede vergezichten


Breedbeeld

Bladervenster↑

Robert Barker stelde voor het eerst zijn schilderij van de Schotse stad Edinburgh op in een cirkelvormige kamer waarbij de toeschouwer vanuit het middelpunt ernaar keek. Zo had de bezoeker even de illusie dat hij 360 graden over de stad uitkeek. Zijn werk kreeg in 1793 tijdens een Londense tenstoonstelling de naam The Panorama. Een groot aantal bezoekers bezocht zijn panorama's en betaalde een lage entreeprijs, waardoor hij zich binnen de kortste keren een rijk man kon noemen.
  Veel panorama's zijn verloren gegaan. Een panorama van de Slag bij Waterloo, gemaakt door Louis Dumoulin in 1912, is te bezichtingen in het museum nabij de Leeuw van Waterloo in Eigenbrakel. Bovendien hebben de panoramaschilderijen plaats moeten maken voor meer moderne vormen van kijken: tv-uitzendingen, videofilms en foto's. Nu is iedereen in staat om zelf panorama's te maken met hun smartphone. Foto

Alle-kanten-vergezicht

Mijn ogen zijn de ultieme panoramamakers. In één ogenblik zie ik 180 graden rondom mij. Ik klik erop los, of ik nu ter plaatse een panoramafoto maak, of dat nadien thuis doe door 2, 3 of 4 foto's samen te voegen. De beelden openen geen nieuwe wereld maar geven me wel een bredere kijk op mijn hemel en aarde.

Terug naar boven

FotoSitemapGeschriftGemoedGedicht
FamilieGeledingFotoshop     Hubert

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be
Online sinds 25/05/2012
Alle rechten voorbehouden
V12.01 Mobile Pagedate 01/02/2024