Kris krijt














Het krassende krijt


Bladervenster↑

Voor de nerds maak ik het allemaal wat duidelijker met uit te leggen wat krijt is, waarvoor je het kunt gebruiken en wat het Krijt ermee te maken heeft.
  Tijdens het Krijt kwamen groepen van eencelligen op. De periode duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Er heerste toen een relatief warm klimaat en de zeespiegel stond redelijk hoog. Kalkmodder verzamelde zich in ondiepe zeeŽn en kalkskeletten van diatomeeŽn (kiezelwieren) en diverse soorten plankton zetten zich af in koraalriffen.
  Krijt is het vaste materiaal van kalk. Het komt in de natuur veel voor als kalksteen, calciumcarbonaat (CaCO3), het zit ook in de schaal van eieren en in schelpen. De witte vaste stof lost slecht op in water. Krijt wordt in een bepaalde samenstelling gebruikt om tuingrond te neutraliseren. Het zit zelfs in maagtabletten.

De verborgen krijtrand van Runkst

Ik verwijs met mijn titel naar Het verdronken land van Saeftinghe, maar daar heb ik helemaal niets mee, het gaat me enkel om de leuke cadans van die paar woorden achter elkaar. Ik woon in Hasselt, meer bepaald Runkst, en die naam is vermoedelijk afgeleid van het Latijnse werkwoord runcare, en dat verwijst op zijn beurt naar het rooien van bossen. De bewoners van Runkst, waar ik bijbehoor, rooien geen hout meer uit de bossen, zij gaan op jacht en visvangst in de kleine Carrefour, of de grote in het naburige dorp Kuringen.
  In mijn vrije tijd, en die heb ik veel, schilder ik met olieverf en teken ik met potlood, maar ik kleur ook met krijt. Voor mijn 63ste verjaardag in 2023 kreeg ik pastelkrijtjes en een schetsboek cadeau, met wit papier, maar mijn krijtwerken zouden beter uitkomen op zwart papier, dus ik heb de kleuren omgekeerd. Het pakket van 50 schetsen heb ik Van 'Onder constructie' naar 'geconstrueerd' gedoopt.
  In 2024 kocht ik een nieuwe doos krijtjes omdat ik sommige kleuren al opgebruikt had. Ook een groter formaat schetsboek met normaal tekenpapier schafte ik me aan. Ik heb geprobeerd uitdrukkingen en gezegdes met weg te visualiseren, voorts heb ik er meer kleur in willen brengen door er thermografie op toe te passen. Het totaal van 20 schetsen heeft de naam Heel-alleen/univers-alone gekregen. Ik rooi dus toch, ik rooi het, alleen ťn met krijt.



Terug naar boven

Foto







SitemapGeschriftGemoedGedicht
FamilieGeledingFotoshop     Hubert

Foto Foto


© EYGEN-BOEKEN.be
Online sinds 25/05/2012
Alle rechten voorbehouden
V12.01 Mobile Pagedate 18/03/2024